HTML

Weblog of Ferdinandx2 Architects

ferdinándxferdinánd=ferdinándanégyzeten építészek ezúton is tartanak kapcsolatot a külvilággal This is a weblog of Ferdinand and Ferdinand Architects with news about our daily working life, Arch-Interviews

Friss topikok

Linkblog

Mai amerikai építészet/ Contemporary american architecture: Estudio Teddy Cruz - San Diego

2010.06.23. 06:11 ferdinándanégyzeten

We are introducing the Estudio Teddy Cruz from San Diego with help of Judit Havens.."Teddy Cruz’ work dwells at the border between San Diego, California and Tijuana, Mexico, where he has been developing a practice and pedagogy that emerge out of the particularities of this bicultural territory and the integration of theoretical research and design production. Teddy’ Cruz has been recognized internationally in collaboration with community-based nonprofit organizations such as Casa Familiar for its work on housing and its relationship to an urban policy more inclusive of social and cultural programs for the city. He obtained a Masters in Design Studies from Harvard University and the Rome Prize in Architecture from the American Academy in Rome. He has recently received the 2004-05 James Stirling Memorial Lecture On The City Prize and is currently an Associate Professor in public culture and urbanism in the Visual Arts Department at UCSD in San Diego."

A San Diego-ban élő Judit Havens hívta fel a figyelmemet egy helybeli építészre, akit röviden bemutatunk: honlapja még eléggé alulfejlett, többet róla inkább itt lehet olvasni. Önmagát nemcsak építésznek, hanem határ-aktivistának is tartja. Az Amerikáról felhalmozott sokszor felszínes ismereteink nem a szociális lakásépítést, a leszakadó rétegek és a bevándorlók integrálását juttatják először eszünkbe, ha amerikai építészetről hallunk. Pedig ilyen is van, mint azt például a New York Times cikke is bizonyítja. Nagyon érdekes hogyan dolgozza fel azt a feszültségekkel teli tényt, hogy Tijuana és San Diego a határ két oldalán 20 percnyire van egymástól, de fejlettségben 200 évnyi a távolság.

San Diego-i szemmel: "Ő azért érdekes, mert az építészeten kívül, cikket ír, tanít, és aktívan részt vesz a politikai (bevándorlás, mexikói határ) életben.  Ő egy teljesen más stílus. "'Visionary" építész. Nincsenek nagy projektjei, a nonprofit szektorban mozog. Kis iroda 6 fős. A website is jelenleg épités alatt...A fő teruletei a városépítészet és a mexikói  bevándorlóknak tervezett low-income (kisjövedelmű) lakóközpontok tervezése, "pre-fab housing". Itt San Diegoban a bevándorlás és a mexikói határ közelsége miatt ez nagyon fontos.
Rengeteg cikk jelent meg a projektjeiről,  -  résztvett a  velencei biennálén." F.Á.

http://www.ferdinand.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ferdinand.blog.hu/api/trackback/id/tr552100654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása